Followers

Wanita terbaik

Friday, August 5, 2011

One day, aku terbaca status membe aku bertulis;


Al Khawarizmi,seorang ahli Matematik Islam ditanya tentang wanita terbaik ;
Dia menjawab :

Jika wanita solehah dan beragama = 1
Jika dia cantik; tambah 0 kepada 1 =10
...Jika dia kaya ; tambah lagi 0 = 100
Dan jika dia dari keluarga baik-baik ; tambah lagi 0 = 1000
Tetapi jika yang "1" tiada...maka...tiada apa yang tersisa pada wanita tersebut kecuali sekelompok "0"



Aku menggangguk paham dan rasa sangat mendalam ayat ni. Sorry to say, tapi sebagaimana orang pompuan kecewa dengan laki skrg, vice versa, orang laki pun sama.


Dah dua2 pun kecewa, so, sape cari sape? Well, laki yang baik untuk perempuan yang baik; vice versa juga. Aku gerenti, kalo sape2 yang tanya diri sendiri samada dia tergolong dalam orang yang baik ke tak, mesti dia cakap "Yeah aku orang baik! Maka, aku pun nak bini/suami yang baik". Tapi, betul ke tidak kita baik cuma Dia yang lebih mengetahui. 




Bertudung tak semestinya baik, dan free hair tak semestinya jahat. Tapi kalo bertudung dan berhati baik, bukan ke lebih baikkk gitewww. kalo bab cari laki pulak, aku rasa yang penting dia solat laa. Sebab solat ni umpama perisai diri. Orang yang solat bile nak buat sumthing yang teruk, atleast dia akan pikir dua tiga kali. Orang yang tak solat, memang rempuh je apa pun. haha..


Disini aku bukan nak kata aku baik, cuma nak kongsi kata kata mutiara Al Khawarizmi tu je.. 
Sekian, salam~ 


*Malas nak type panjang2. Penat. Den posa lah!

3 rajin menaip komen:

Jim Wau Jim Wau said...

Gud One!

Paradise Gal said...

hmm.. yg baik.. ramai yg baik, org kafir pon baik.tapi yg beragama..(Islam) yg sejati.. yg tu kte nak...

Hilmy Wazza said...

kalo yg kafir, kite kenalkn la dia dgn islam :)

There was an error in this gadget