Followers

Kebaikan Bercouple

Thursday, August 11, 2011

Acap kali kita mendengar orang cakap, "Single is better than couple" tapi sejauh manakah single lebih baik dari couple? Mari kita point-out beberapa alasan kenapa orang kata single is better :-


1) FREEDOM. Memang trend skrg kalo couple mesti nak kongkong itu ini mengalahkan suami isteri. Baik si laki mahupun si perempuan. Kalo nak kuar dengan kawan, wajib sediakan report 12 muka surat Font Arial spacing 1.5". So, kalo da single, nak buat apa pun takde sape bising kecuali parent.


2) Jiwa tenang. Bila couple, kena kawal pergerakan sendiri, kena jaga hati si dia, kena pikir nak beli hadiah apa time anniversary, nak kena contact atleast sekali sehari. Kalo single, sume masalah hilang!


3) Jimat duit, masa dan tenaga. Takpayah susah2 nak pegi dating, belikan itu ini, belanje makan lagi, topup lg,  isi minyak kereta lagi. haihhh $$$!


4) No more tears. Ini mostly jadi kat perempuan la. Laki ada gak tapi kes minoriti je. Bila kena tipu je, dipermainkan je, dimungkiri janji bla bla bla, mula la nak nangis.


Okay, enuff dengan kebaikan single ni sebab bukan penting pun. Yang penting adalah, kebaikkan bercouple. Ngeh3 :D


Ini cuma pendapat aku je setelah bertahun2 pemerhatian dan uji kaji. Okay, so apakah kebaikan bercouple ni?


1) Kita lebih memahami opposite sex kita.
 Orang laki dan perempuan ada ragam masing2 yang kita kena fahami sendiri. Kenapa dia buat itu kenapa dia buat ini. Contohnya kalo orang perempuan tu merajuk, apakah yang patut kita lakukan untuk memujuk dia? Atau kalo orang laki nak buat something, apakah jenis support yang patut kaum hawa bagi? Haaa, kalo single bole ke paham sume ni? 


Dulu aku penah single 3 tahun, lepas tu aku couple ngan sorang girl ni. 3 minggu je pastu dah break. Dia kata aku kurang amik berat dan kurang message/call dia. Biasa lah kan, baru nak kembali membiasakan diri bercouple. Tapi apakan daya, dah terlambat. Baru aku tau erti penyesalan.


Kalo takde pengalaman2 ni, payah beb time kawen nanti. 


2) Teman suka duka
Memang rasa best kalo single ni, rasa bebas je. But at one time, korang akan rasa sunyi walaupun ada kawan2 and family. Because to me, a GF or BF(for girls), is someone who acts as a family and a friend at the same time. Ada certain matters kita bole share dgn family tp tidak dengan kawan, dan vice versa. Tp dgn GF bole dikatakan kita bole share sumenya. Bila kita problem yang kita tak bole share dengan family or kawan, gf/bf la jawapannya :)


Behind every successful man, stands a woman behind it. So, to be success, find a women and ask her to stand behind you!


3) Hidup lebih terisi
Kalo ada awek, senang nak ajak tengok wayang, nak ajak shopping, nak ajak g makan dan etc. Pastu bila bosan2, bole message or call bergurau manja dengan awek. Selalunya orang laki ni kalo shopping takde taste. So, kalo bawak awek, bole mintak pendapat dia. Maka, pastu kita pn jadi HENSOM!


Kadang2 bila aku tengah lepak minum2 dgn membe2 aku, mesti dorang smbil lepak sambil texting dengan awek masing2. Pastu kejap2 bergayut. Aku lak, kalo dua jam lepak, dua jam tu gak la henpon aku tu sunyi sepi. Bateri henpon bole tahan 2 hari kalo cas penuh. Topup rm5, 2 minggu kemudian baru abis. 


Itu jelah yang aku mampu taip. Penat lah taip panjang2 ni. Puasa lah katakan.. kesimpulannya, single or couple ada pros and cons masing2. which one is better is fully depends on how do you handle it. K lah, Selamat berpuasa~

5 rajin menaip komen:

Paradise Gal said...

semoga cepat2 dapat awek!!

FARAH ATIQAH said...

kite setuju.xde bf,bebas glerrr!hahah.xde sape nak mrh.heheh

Nadia Aziz said...

ade gf/bf pn best,xde gf/bf pn best..btw,hope u will find a good girl.. =)

cikmimie_90 said...

setiap benda ade kbaikan, tp klu kita salah guna, mmg bwk kpd kburukan... so, kita fikirlah sendiri!

Hilmy Wazza said...

haha thanks. kalo ada button like, da like sume da. farah atiqah x follow ke? hihi

There was an error in this gadget