Followers

KPOP Wannabe Malaysia..

Saturday, April 30, 2011

Arini tepat kul 10.30 pagi aku bangun dari tido walaupun ia adalah ari sabtu. biasanya kalo ari2 cuti ni , kul 3 baru aku bgn. itupn sebab nk solat zuhur. kalo takde solat zuhur, mmg 3 jam kemudian baru aku bgn. hehe...



hehe lagi...


nk tau kenapa aku bangun awl arini? ........ * sunyi * ...... mesti la takde sape nk tau sbb takde sape pn nk bace blog aku yang cikai cap ayam ni... takpe nk gtau gak. aku bgn awl sbb sepatutnya kua dgn kwn aku g lepak ou. tp tetibe dpt msg terpaksa cancel sbb adik dia accident. haih -__-

So, alang2 da terjaga aku pun layan la FB jap sblm smbg tido. Ada membe aku share 1 artikel dr blogger femes pasal artis kpop malaysia. mmg aku da lama sentap dgn artis malaysia yg korean wannabe ni. even aku minat kpop, tapi bg aku org malaysia nk tiru jd artis kpop, bg aku tak payah la. tak seswaiii~~~ Artis malaysia soley soley~~ ckup la..

artis m'sia yang mulamula korean wannabe bg aku, izwan piluihh tu la. nyanyi lagu apatah tp versi korea. dgn rambut pnjg mengurai dan kaler karat oren tu. DUH ! sejak tu aku da gam mamat tu. kemudian munculnya DIOR yg lagi ketara korean wannabe. tak silap aku dia gunakan nama dia DIOR U-sang. seriously aku taktau U-sang tu apa. insang aku tau la. dan dgr cerita dari blog sapetah, DIOR tu ada anak didik nama seung j. takleh blahhh. melayu tp nama korea. hahaha...



Ijwan Piluih


Pergi lah Seung J...


Pewangi Dior pun bole..




kemudian barubaru ini muncul lah kump wanita malaysia alaala Wondergirls malaysia yg bawak konsep kpop iaitu Gulagula. alang2 nak tiru kenapa tak guna nama Perempuan Ajaib? confirm malatop. serius tak tipu. ^_^
dorang menggunakan imej seksi(masa aku tgk pic dorang, dorang pakai skirt ropol ropol paras bawah punggung sambil menonggeng..) sbg imej dorang. aku pn taktau apa motif? sebagai pelaris mungkin? atau sbg modal utk para lelaki melangsaikan bil? dorang adalah anak didikan komposer hadi hassan yang terkenal.(serius ni 1st time aku dgr nama dia..korg knal?) . hadi dikatakan dpt idea utk tubuhkn Gulagula ni lepas terdengar sekumpulan remaja pmpn yg berborak pasal mcmana dorang nk dapatkan tiket konsert band korea yg dibuat kt malaysia ni. Err..??


nice la design dia ni.^^


tonggeng lagi tonggeng.. yihaaa!





dan pagi tadi, jeng3.. aku baca blog tu rupanya baru baru ni ada tertubuhnya band laki kpop malaysia. hak hak hak... pasal boyband kpop wannabe ni, korang nilai la sndr. tak sanggup ku meluahkan.





cute la tu? mmg "KIUT" pun. rasa nk lempang je. haha


yang ni paling takleh blah.. hahahaha....

Tapi selain dorang ni ada gak rupanya boyband kpop malaysian lain. kalo tgk dari muka, mcm orang sabah. macam jela.. taktau la ye kt tidak..

iaitu kump Prince... ~_~



dan... VIP or Versality in Perfomance, anak didikan KRU dan Astro. ZZZ...

How your Facebook can easily get hacked.

Wednesday, April 27, 2011

Salam .Hi, hello everybodii. Ok today i wanna share some knowledge about how our beloved Fb can be hacked. This is quite a crucial information as FB as becoming one part of our daily life. even the prime minister has facebook youknow!


This is something I got through some readings and fed knowledges by some of my experts friends ^^

Its not much and not really covers all techniques used for fb hacking. Just some juices to share.

Ada banyak sangat cara utk hacking ni. tapi ofcoz la tak sume orang bole buat. rite?
Okay, this is just a few examples :-

1. Keylogging : Ini teknik yang paling common digunakan. tak perlu jd true hacker pun kalo nk guna teknik ni. Hacker cap ayam pun bole. Keylogging derived from the word 'key' (iaitu kekunci atau bahasa cap ayamnya, hurup hurup kat keyboard korang tu), and 'logging' (maksudnya korang type hurup hurup tu). So, apakah itu Keylogging dan gimana ia berfungsi dong? Keylogging adalah sejenis Spyware yang berfungsi untuk merekod keystrokes(key yang ditaip) dalam PC/laptop korang. Keylogging SW ni akan di-install pada PC dan akan rekod segala key yg ditaip oleh orang yg gunakan pc tu. umpama perangkap. Dan keylogger, iaitu orang yg install keylogging SW ni akan dpt access kpd apa je account yg korang bukak kt pc tu, samada dari pc tu sendiri, atau dari remote pc iaitu pc keylogger tu. So, hatihati lah kalau ada orang pinjam PC/laptop korang. Who knows what they might do rite? ^^ and hatihati gak kalau guna PC/laptop orang lain.

2. Phishing/ Fake login page : ni pn antara teknik yang agak common dan lebih ala ala keylogging jugak. da lama da teknik ni tapi still ramai orang bole tertipu. apakah phishing? dalam bahasa mudah, ia adalah teknik utk memperdayakan atau dalam bahasa kasarnya, mengencing korangkorang yg ignorance dan negligence. Hacker akan setup 1 fake profile contohnya FB login, supaya korang yang tertipu akan masukkn email korang password korang. and guess what, maklumat tu akan dihantar ke hacker tu. Terima kasih banyakbanyak katanya .. biasanya korang akan ter-akses fake profile ni bila korang salah taip url website tu atau korang tertekan link yang akan suro korang re-login balik kt fake profile pulak. tak caya try type www.faceboook.com. Dlm sstgh kes bank fraud pulak, biasanya dorang akan anta email suro korang update information korang cnthnya no akaun, password and etc..padahal itu sume perangkap sematamata...

so, tiap kali nk bg personal information check dulu dari mana source tu ^_^.. kalo tak, anggap jela korang tergolong dlm golongan yang ignorance dan negligence itu ya.

3. Brute force Attack - masa aku mule mule dengar perkataan ni dulu, aku terbayang yang teknik ni sangat supreme dan ganas. tapi rupanya indah nama dari rupa je.. brute force attack ni cuma teknik meneka password apa yang korang gunakn. tp yg pntg orang tu tau apa email korang la. sllnya orang yg guna teknik ni adalah orang yg rapat dgn korang sbb dorang lah yg tau serba sedikit pasal korang. conthnya no faveret korang, birthdate, nama pet, nama artis kegemaran sbb info2 cmni la yg biasanya orang gunakan as password. sendiri mudah nak ingat, tapi mudah utk diteka jugak. tips yg bole digunakan utk elak BFA ni adalah jgn guna password yg sgt obvious orang bole teka. buat la gabungan nama korang dgn nama jejaka/gadis yang korang admire ke.. combination pn harus lahh seteronggg.. combine kan hurup besar hurup kecil dan nombor.

So, ini adalah some basic knowledge yang korang bole apply dlm daily life korang. ada byk lg cara hacking tp asalkan korang elakkn dr 3 benda ni, insyaAllah selamat la korang.

sbg nota tambahan, jangan sesekali kasi email dan password email korang kt sapesape esp bf/gf korang sbb dr email la orang bole retrive access ke fb korang dgn cara 'Forgot password'. takyah la nak buktikan cinta korang tu sgt lah. lg 1, hatihati bila guna mozilla firefox kt PC yg bkn korang pnya sbb mozilla ada setting utk 'Saved password'. senangsenang je orang bole grab kt situ.

itu je setakat ni. apa yg aku kongsi just sedikit ilmu yang ada. kalau korang tau lg byk, share lah ye. Sharing is Caring and Blissful sbb share ilmu dapat pahala ^_^v

sekian, terima kasih.

Bengongnya cinta

Cinta, ada apa dengan cinta? Takde apa kecuali "kau tipu tipu aku lagi...."


Jujur aku katakan, mamat rawkstar muka legend mcm aku ni, walaupun (hati) CUTE, tapi aku sangat geli nak sebut perkataan tu. aku lebih rela digigit lipas lalu merasa geli daripada sebut perkataan ni. Sebut ILOVEU pun somehow agak menggelikan aku. Umpama ada sedang menjalani rawatan spa ikan. geliiiiwww.. * gedik ah eja cmni. tapi geli mcmana pun, sume orang merasa, cuma ego taknak kata itu cinta. melainkan budakbudak terlebih baca novel cinta, dan budakbudak tak matang asyik dok pikir pasal boipren/girlpren.

Bagi aku, orang yang mudah sebut perkataan seperti 'ILOVEYOU', atau 'Saya cinta awak' ni, samada dua je, kalau perempuan maknanya dia ni jenis perempuan tak matang yang lebih utamakan cinta dari segalanya. kalau lelaki, maknanya dia ni playboy. Lelaki yang hati takde taman selalunya bukan lelaki playboy, maka dia akan rasa geli nk sebut perkataanperkataan tu.(Eh, is this means I'm included too?) winkwink! * tapi pelik ah aku ni muka tak hensem, dalam hati takde taman pulak tu (walaupun masa sekolah dulu duduk taman seri gombak, sekarang duduk taman melati), tapi ada gak orang kata aku muka player. sigh. -___-

Apapun, aku bukan nak cecite pasal aku, walaupun aku tau korang mmg tak berminat pun HUH! .. tapi aku nk cecite pasal gelagat remaja melayu sekarang. bukan aje remaja, yang da lewat 20an pun sama. Firstly, yang bercouple time sekolah tu. da sekolah tu buat la cara pergi sekolah. sekolah bukannya agensi cari jodoh. datang sekolah, masuk kelas belajabelaja pastu lena jap belajabelaja lagi pastu balik sekolah. ni siap nak dating bagai, kenyitkenyit mata. da leka bercinta, pelajaran entah kemana. sesetengah, maruah tergadai.

da abis sekolah, da masuk U,kolej, matrik dan lainlain kira okay la nak bercouple. cuma masalahnya otak sepatutnya da matang nak pikir mana baik mana buruk. ini bila ada bf/gf, pelajaran diletak no.3. pertama bf/gf, dan kedua, kawankawan. bila ada masalah dgn bf/gf, mula la sasau semacam. termenung, menangis, termenung dan menangis lagi. pelajaran? ntah la..
inilah mentaliti orang zaman sekarang..

bg aku lah, couple ni just a common relationship without true commitment. lebih kepada proses mengenali samada adakah si dia pilihan terbaik untuk jadi pasangan seumur hidup kita. takde peraturan pun didunia ni mengatakan kita wajib couple kalau nak kahwin, atau kalau couple dia umpama suami/isteri kita. kalau da breakup, chill lah. anggap je output proses mengenali tu gagal dan orang itu bukanlah pilihan terbaik kita. just move on dan cari je pengganti lain. salah ke kalau bertukar pasangan demi mencari yang terbaik? kita sebagai umat Islam kena lah percaya kepada qada' dan qadar. kalau tak, runtuh lah iman. Setiap orang ada jodoh masingmasing. cuma kita lah kena cari. orang yang jadi andartu dan bujang terlajak tu, semuanya biasanya sebab tunggu jodoh datang@memang taknak cari pun. apa paedah korang dapat kalo menangis tak henti, termenung, taknak makan..cecite apa korang dpt? dapat jadi engineer kah?

Manusia dikawal oleh samada akal atau nafsu. Kalau teguh mengawal diri dengan akal, nescaya faedah la yang korang dapat. tapi kalo biarkan diri dikawal nafsu, maka hilang lah akal.. a.k.a gila.

Renung renungkan dan selamat beramal.

Muka Legend Hati Cute

Pada suatu hari, burungburung pun berkicauan hari itu. Ada yang bekerja ada...




yang sedang berpraktikal.


Saya la yang sedang berpraktikal itu. hihi. gelak gedik satu. Hari yang dimaksudkn itu bermula pada tanggal 18 april yang lalu. ketika burung berkicauan. So, currently I'm doin my industrial attachment(@training) in a IT company located itself at WangsaMaju. Betulbetul berhadapan studio latihan vokal saya iaitu Superstar,Wangsawalk. * dengan harapan one day 2PM akan mempelawa saya join mereka *

Hari pertama nothing much pn. aku sampai tepat kul 8.30 pagi and orang yg bertanggungjawab keatas aku tu tunjuk meja aku lalu aku pun duduk diamdiam kat meja tu like a good boy. pastu wayangwayang sikit usha file dan aku duduk diamdiam balik. like a good boy. Pastu tak semenamena akak tu suro aku bukak laptop dan online. Maka, aku pun online la dari pagi sampai balik keje. hahahaha. i like practicum!

2nd day practicum;
seperti biasa, aku masuk keje tepat kul 8.30 pagi dan aku terus online. tengahari ada annual meeting dan aku pn sesi suai kenal dgn stafstaf lain. ada yang mintak no fon la, tanya single ke tak lah, apa ciriciri awek yang dicari la.. adoiiii. cute sgt ke aku ni? kemon lah kemon lah~
hahaha okay saya admit, tu sume propaganda konspirasi saki baki komunis sematamata...
Abis meeting, BigBoss a.k.a the Godfather of Mobs ajak pegi makan Sekinchan Ikan Bakar kt setiawangsa. Yahoo!

3rd day practicum hingga ke hari ini saat ini,
Marketing Manager a.k.a Mr Wak kata aku kena dihantar outstation kt Cheras bersama seorang staff kat situ. Sbb ada client nk dtg ^_^ mulamula sgt down tp it turned out to be a freedom a person could only wish for! haha. aku bebassss. bole tido suka hati dan online tanpa rasa cuakcuak bos jeling. masuk keje pukul 9.30 balik pukul 4.30 . memang terbayeeekkk dari farmville. Client tu taktau bila dia akan datang. sbb dengar cite, dia akan datang secara mengejut. So, selagi dia tak datang selagi tu kiteorg kena g ofis cheras. tapi takpe, I LIKE ^_^

Petangpetang, kalo aku boring kt situ ada sofa luas yg empuk. So, aku tido jela. Memanfaatkan properties yang ada. hihi.

K lah, aku sbnrnya tak minat sgt nk cite psl diri aku yg membosankan lagi menggemukkan ni. tp saja je ni sebagai mukadimah blog yang masih baby suci ni. toodles~

There was an error in this gadget