Followers

How your Facebook can easily get hacked.

Wednesday, April 27, 2011

Salam .Hi, hello everybodii. Ok today i wanna share some knowledge about how our beloved Fb can be hacked. This is quite a crucial information as FB as becoming one part of our daily life. even the prime minister has facebook youknow!


This is something I got through some readings and fed knowledges by some of my experts friends ^^

Its not much and not really covers all techniques used for fb hacking. Just some juices to share.

Ada banyak sangat cara utk hacking ni. tapi ofcoz la tak sume orang bole buat. rite?
Okay, this is just a few examples :-

1. Keylogging : Ini teknik yang paling common digunakan. tak perlu jd true hacker pun kalo nk guna teknik ni. Hacker cap ayam pun bole. Keylogging derived from the word 'key' (iaitu kekunci atau bahasa cap ayamnya, hurup hurup kat keyboard korang tu), and 'logging' (maksudnya korang type hurup hurup tu). So, apakah itu Keylogging dan gimana ia berfungsi dong? Keylogging adalah sejenis Spyware yang berfungsi untuk merekod keystrokes(key yang ditaip) dalam PC/laptop korang. Keylogging SW ni akan di-install pada PC dan akan rekod segala key yg ditaip oleh orang yg gunakan pc tu. umpama perangkap. Dan keylogger, iaitu orang yg install keylogging SW ni akan dpt access kpd apa je account yg korang bukak kt pc tu, samada dari pc tu sendiri, atau dari remote pc iaitu pc keylogger tu. So, hatihati lah kalau ada orang pinjam PC/laptop korang. Who knows what they might do rite? ^^ and hatihati gak kalau guna PC/laptop orang lain.

2. Phishing/ Fake login page : ni pn antara teknik yang agak common dan lebih ala ala keylogging jugak. da lama da teknik ni tapi still ramai orang bole tertipu. apakah phishing? dalam bahasa mudah, ia adalah teknik utk memperdayakan atau dalam bahasa kasarnya, mengencing korangkorang yg ignorance dan negligence. Hacker akan setup 1 fake profile contohnya FB login, supaya korang yang tertipu akan masukkn email korang password korang. and guess what, maklumat tu akan dihantar ke hacker tu. Terima kasih banyakbanyak katanya .. biasanya korang akan ter-akses fake profile ni bila korang salah taip url website tu atau korang tertekan link yang akan suro korang re-login balik kt fake profile pulak. tak caya try type www.faceboook.com. Dlm sstgh kes bank fraud pulak, biasanya dorang akan anta email suro korang update information korang cnthnya no akaun, password and etc..padahal itu sume perangkap sematamata...

so, tiap kali nk bg personal information check dulu dari mana source tu ^_^.. kalo tak, anggap jela korang tergolong dlm golongan yang ignorance dan negligence itu ya.

3. Brute force Attack - masa aku mule mule dengar perkataan ni dulu, aku terbayang yang teknik ni sangat supreme dan ganas. tapi rupanya indah nama dari rupa je.. brute force attack ni cuma teknik meneka password apa yang korang gunakn. tp yg pntg orang tu tau apa email korang la. sllnya orang yg guna teknik ni adalah orang yg rapat dgn korang sbb dorang lah yg tau serba sedikit pasal korang. conthnya no faveret korang, birthdate, nama pet, nama artis kegemaran sbb info2 cmni la yg biasanya orang gunakan as password. sendiri mudah nak ingat, tapi mudah utk diteka jugak. tips yg bole digunakan utk elak BFA ni adalah jgn guna password yg sgt obvious orang bole teka. buat la gabungan nama korang dgn nama jejaka/gadis yang korang admire ke.. combination pn harus lahh seteronggg.. combine kan hurup besar hurup kecil dan nombor.

So, ini adalah some basic knowledge yang korang bole apply dlm daily life korang. ada byk lg cara hacking tp asalkan korang elakkn dr 3 benda ni, insyaAllah selamat la korang.

sbg nota tambahan, jangan sesekali kasi email dan password email korang kt sapesape esp bf/gf korang sbb dr email la orang bole retrive access ke fb korang dgn cara 'Forgot password'. takyah la nak buktikan cinta korang tu sgt lah. lg 1, hatihati bila guna mozilla firefox kt PC yg bkn korang pnya sbb mozilla ada setting utk 'Saved password'. senangsenang je orang bole grab kt situ.

itu je setakat ni. apa yg aku kongsi just sedikit ilmu yang ada. kalau korang tau lg byk, share lah ye. Sharing is Caring and Blissful sbb share ilmu dapat pahala ^_^v

sekian, terima kasih.

0 rajin menaip komen:

There was an error in this gadget