Followers

The Magician finally call his day.

Tuesday, May 31, 2011

Salam, it has been awhile since the last time i splat my face and squeezed my lil brain here. Recent week hadn't been nice to me. 'Problems' were almost alike one of my favy song "Grenade - Bruno Mars"; easy come hard to go. But hell yeah, that is life rite. Being happy all the time without a bit of gloom gives you skizofrenia, while ups and downs give you LIFE.


Last Sunday 2.45 in the morning, my all time favorite team Man Utd lost 3-1 to Barcelona, a team which many regards as one of the best team of all time if not the best. Being outclassed by a world class team like Barcelona, with their accurate passes(gave me goosebumps!), didn't really shelled out the sorrows i always had whenever Man Utd lost. I would say Barcelona are better than the current 1st ranked national team, SPAIN. Why? Simply because most Spain first players are Catalans, with the majestic football wizard, Lionel Messi in it. What pissed me off was the football's douche bags who continuously make fun at Man Utd fan. Well, what can i say is, "Get a life douche bag!". Most Barcelona supporters(supporters okay, not fans!) are Chelsea's, Arsenal's and and Liverpool's. They were acting such pathetic ironically because their suck team didn't win anything in 2010/2011 season. Cheering the lost of Man Utd is all the thing left for them because they have nothing else to cheer about. Poor thing. Im sure they cried when their team was kicked out of the tournament especially Chelsea who kicked by Man Utd. Serve you right! HAHAHA.... and yeah, the 19th top silverware in Britain put MU as the most successful club in England. You pathetic haters can laugh as much as you can for the MU lost, because that shows how pitiful you are. LOL. and also the most pathetic thang would be the girls who so-called 'football fan' but no nothing about football, make themselves busy laughing and criticizing Man Utd. These group of girl just want to make themselves be in the group, not because they love football. Most girls play badminton rather than football nor futsal, but they dont watch badminton tournament and I dont think they know badminton rules. So how come they have so much interest in football? Good looking players i guess? Well whatever it is, if you dont know football, dont show your stupidness by making fun at other team. You should go watch cooking show instead!

Today, as always the the second thing(after facebook-ing) I do when I arrived at my work place is reading sport news and I was like, "Oh nooooooo!" when i read the main article of the day;  Paul Scholes announced his retirement. To whom who watched english football regularly within the past two decades knows how great Scholes was. He has this one unique skill admired by all footballers in the world, ACCURATE LONG PASS! This is a great loss to MU, a living legend called off his day. 
When VDS announced his retirement at the end of the season, it gave me sadness. Today, Scholes announced his, and I gloomed. When the day Giggs turn to call his day comes, Im sure my tear will drop. Being a Manchunian for many years is a personal pride to me. I consider my self lucky to live and watch all these legends playing. One day, I will tell my children and my grandchildren about all these legends and how them inspired me. T^T

These are few testimonials of many made by the fame football individuals:-

Zizou Zidane - "My toughest opponent? Scholes. He is the complete midfielder. He is undoubtedly the best midfielder of his generation.".

Arsene Wenger - "Scholes is the type of player you want in your team".

Xavi Hernandes - "He was the best central midfielder that I have seen. The most complete.".



During Edgar Davids' prime when he was hailed as the best midfielder in the world, he replied: "I'm not the best, Paul Scholes is.
"Every one of us is just trying to become as good as him. Everyone can learn from Paul Scholes."


and in the end, he is still a quiet little guy who takes no complement for his greatness. Viva Scholsy! 




p/s : Sorry for the grammar errors! still improving!

Lelaki penipu !

Thursday, May 19, 2011

Assalammualaikum


helo lalo ebiribodii! Apa khabar saudara saudari semua? Abang sihat? Mak sihat? Jiran sihat? Sepupu sihat? Boleh tuju lagu? 
Entri bosan pada hari ini adalah pasal 'Lelaki penipu'. Aku kat opis ni sedang kesejukkan walaupun memakai sweater tebal. Jam baru menunjukkan jam 0920 pagi. Lagi sekitar 6 jam 40 minit nak untuk pulang kerumah tak termasuk waktu lunch. Sebab tu bosan. Kalau tak menaip di blog ni confirm aku akan tertidur. Atau mata sedang kuyu stim pastu bos masuk pejabat, memang terbaik.


Berbalik kepada topik pagi ni, 'Lelaki penipu'. Tiap hari aku hadap facebook ni memang selalu la aku baca status orang yang frust menonggeng la ditipu lelaki. Bukan hari-hari, tapi selalu. Takde lak aku baca status lelaki yang ditipu kaum hawa sebab kawan lelaki yang ada dalam facebook aku memang semua kawan-kawan aku sendiri. Kawan-kawan aku semua macho. Apa barang kan hebah kat facebook kita ditipu perempuan. Tak macho lah bro. Termasuk aku lah sebab aku kan kawan dorang? Kan kan?


Tak dinafikan lah lelaki ni ramai penipu. Aku sendiri pun penah ditipu lelaki. Kata nak lepak minum borak-borak, rupanya nak cerita pasal MLM. Ah, memang aku pantang betul kalau orang ajak aku lepak semata-mata nak cerita pasal MLM. Terus taknak contact berbulan. Pasal kes lelaki tipu perempuan ni, bukan semua macam tu. Yelah, kalau orang perempuan kata semua lelaki macam tu bukan ke umpama kata lelaki ni ciptaan Allah yang dijadikan untuk menipu perempuan? Jadi konsep lelaki dan perempuan dicipta berpasangan, dan janji Allah bahawa lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik, dan juga sebaliknya pun tak boleh diterima pakai ke?


Bagi yang penah ditipu atau selalu ditipu tu, memang aku simpati la dengan nasib korang. But life is life lah. The world wont stop just because you had just been cheated by a guy. So, life goes on jelah. Apa guna meratapi lama-lama? Choi Si Won akan datang melamar ke kalau korang menonggeng lama-lama?
Nanti airmata habis, mata bengkak, jerawat naik, bulu ketiak da makin panjang tapi last-last apa pun tak dapat. Tapi atleast itu membuktikan lelaki tu bukan calon yang terbaik untuk korang la kan. So, korang sepatutnya menangis terharu, bukan menangis kesedihan yang teramat. Cari jela calon lain yang lagi baik kan.


Perempuan yang selalu marah-marah cakap, "Bodohnya punya laki. Dasar penipu!", cuba korang pikir lah siapa yang lagi bodoh. Lelaki tu memang bodoh sebab menipu awek cantik macam korang tapi kalau orang bodoh bole tipu korang, bukan ke orang yang ditipu tu lagi kurang cerdik? Terutama yang jenis sanggup serahkan segalanya. 


Dan bukan lelaki je yang menipu. Orang perempuan bukannya semuanya suci bersih tulus lurus dan jauh dari kemungkaran. Tengok perempuan-perempuan keliling korang pun cukup da. Aku kenal gak ramai perempuan yang tipu dan curangkan bf dorang walaupun bf dorang baik. Apa cerita bro? Ada yang siap tidur dengan lelaki lain. Tssk~


Kesimpulannya, nobody's perfect. Selalunya yang menipu tu nak berseronok je. Bukan sebab dia dilahirkan macam tu. Kalau aku yang ditipu, aku tinggalkan je. Pastu cari yang lain. Senang cite. Jimat masa. Mana tau dapat yang lagi baik kan. Life is karma. Orang yang menipu pasti akan ditipu balik. Takde orang yang sentiasa bernasib baik dan enjoy sepanjang masa. So, chill jelah! ^^

Bila Islam dipermainkan.

Assalamualaikum..

Last week masa aku tengah godek sebuah site untuk download movie, aku pun terjumpa la satu cerita ni. Tajuknya 'The Taqwacores'. Sounds attractive. Dan aku pun baca lah sinopsisnya cerita ni pasal apa. Da baca, aku pun download lah...


Synopsis
"Yusef, a first-generation Pakistani engineering student, moves off-campus with a group of muslim punks in Buffalo, New York. His new "un-othordox" house mates soon introduce him to Taqwacore -  a hardcore, Muslim punk rock scene that only exists out west. As the seasons change, Taqwacore influences the house more and more. The living room becomes a mosque during the day, while it continues to host punk parties at night. Ultimately, Yusef is influenced by Taqwacore too, as he begins to challenge his own faith and ideologies. The Taqwacore deals with the complexity of being young and Muslim in modern day America."
Lepas dah tengok, hmmm...


Well, to begin with, I would strongly advice don't watch this movie IF your mind can easily being manipulated or influenced. like seriously. Especially those who has a rebellious heart. ELSE just watch it for the sake of seeking knowledge or curiosity matter.


Kenapa aku cakap camni? sebab 10 minit pertama aku tengok pun aku dah panas kepala, panas telinga, panas segalanya.


Cerita ni mengisahkan seorang pemuda nama Yusef yang baru pindah ke New York. Dari mana dia pindah aku tak pasti lah. Lepas tu dia jumpa 1 kawasan apartmen yang diduduki komuniti kecil Muslim dan dia menyewa bilik kat situ. Dipendekkan cerita, Yusef berkenalan dengan seorang lelaki punk nama Ayyub a.k.a Amazing Ayyub, Jehangir, Umar, Rabiya dan beberapa orang lain. Si Ayyub dan Jehangir ni memang gaya pure punker. Pakai jaket kulit, rambut mohawk.  Dan dorang ni pun kaki minum. Selamba je teguk arak hari-hari. Tapi dorang dua ni still sembahyang. Tiap kali jumpa orang pun mesti bagi salam. Ada 1 babak tu, Fasio(geng Jehangir gak) ni baca Quran macam orang sedang melepak baca buku novel. Kat tangan sebelah pegang rokok.



Yusef(left) with Jehinger.


Si Umar pulak, seorang yang agak warak. Rajin suruh orang solat. Memang pantang kalau ada orang Islam buat maksiat depan dia, confirm dia belasah baik punya. Sebab badan dia tough. WALAUBAGAIMANAPUN, badan dia penuh dengan tatu. Tapi aku rasa aku penah terbaca/terdengar tatu dibenarkan dalam mazhab lain.


Rabiyah pulak, ini lagi la nauzubillah. Rabiyah ni seorang perempuan umur sekitar 20-an yang pemikirannya sangat ekstremis. Penampilan dia mengalahkan perempuan-perempuan yang pakai purdah. Biasanya orang pakai purdah nampak gak mata, tapi dia ni mata pun kita tak nampak. dia bole melihat sebab Burqa dia tu ada lubang-lubang kecil untuk dia melihat. Yang menakutkan pasal dia ni adalah pemikiran dia. Walaupun gaya dia sangat-sangat islamik, tapi setiap hari dia mencarut selamba je. Ada 1 babak tu, Yusef terjumpa Quran milik Rabiya, ada 1 page tu dipangkah besar-besar oleh Rabiya. Yusef cakap dia tak boleh sesuka hati  pangkah ayat-ayat Allah, dan dia tanya Rabiya kenapa dia buat macam tu. Rabiya jawab, dia tolak ayat tu sebab ayat tu tentang suami yang dibenarkan untuk memukul isteri. Dan banyak lagi lah pasal ideologi Rabiya ni. Masa hujung cerita ni, si Rabiya BJ si Jehangir ni sampai pancut dalam mulut Rabiya lepas tu dia ludah kat sekumpulan tarbiyah yang marah dengan tindakan dorang buat mini punk gig yang melampau sosial. Wadefak.


So, itulah antara watak-watak yang ada. Bagi aku, cerita ni seolah-olah mempermainkan Islam. Antara krew produksi cerita orang islam gak. Aku rasa lah, cerita ni cuba menyampaikan yang walaupun kita Islam tapi kita tak patut sekat diri kita dari kebebasan.


Dalam cerita ni, ada suara monolog cakap, "These Muslims dont respect freedom, they dont respect capitalism, and they dont respect our way of life. We cant co-exist with these people." ~_~


Tiap hari Jumaat dorang pun akan tunaikan sembahyang Jumaat cuma dengan cara yang lain. Makmum dorang bercampur lelaki perempuan dalam 1 saf, cuma ada sekitar tak sampai 20 makmum, pakaian bebas, dan orang non-muslim pun boleh join. Tiap Jumaat dorang gilir-gilir bagi khutbah. Solat Jumaat yang pertama, si Rabiya ni yang bagi khutbah, siap jadi imam lagi. Dalam khutbah dia, dia cakap,


"It is said in the Quran that Allah spoke directly to Virgin Mary. It is said that , she was instructed to teach Islam her people. She was told that something is going to happen and that thing did happen.And you know what that thing sounds to me? It sounds like that Virgin Mary was a prophet of Islam. So, why do we not consider her one. She wasn't given a scripture but I say, that Her book was her son. So, that is my khutbah." - dialog yang sangat menyesatkan datang dari so-called muslimah yang membuat kesimpulan dari pemahaman dangkal sendiri. Astaghfirullahalazim.


Ada banyak lagi lah babak-babak melampau dalam cerita ni. Memang panas hati kalau tengok cerita ni. Nak cerita sampai habis memang panjang lebar lah. Tapi cerita buat aku terfikir gak, semua babak-babak dalam cerita ni memang wujud di Malaysia gak. Ramai melayu Islam yang join punk, teguk arak, amik dadah, seks bebas, bawak ajaran sesat, dan banyak lagi.




What is happening to Muslim world ? Could it be this is the end?


See also --> http://progressivescottishmuslims.blogspot.com/2010/10/taqwacore-movie.html

Aku dambakan FLIP

Monday, May 9, 2011

SALAM



Annyeong haseyo! haha... kpop mania bebeh. blog aku ni cam pelik sikit sbb takde direction yg khusus blog aku ni pasal apa. Sbb aku tulis je apa aku nak. nama pun bosan bosan time praktikal ni kan. lagipn kalo buat topik yang pelbagai, lagi mudah dijumpai di google. tol tak?  ini teori aku je.

So, what i wanna share today is what to me considered as one of 'must-grabbed' gadget. I know how nowadays  everyone wants to own their own personal gadget, either it is an ipod, ipad, iphone, tablet pc, pda, and etc.

The gadget im talking about is called FLIP, a video camera. There are 3 FLIPs available to choose from; Ultra, Mino and Slide. Well, as you can see or read from its name, its a video camera thus its functioning same as any other typical video camera can do; to record moments.


FLIP SLIDE HD



FLIP ULTRA HD


FLIP MINO HD



What attracts me the most about this cool gadget is the design of the camera. Really simple yet attractive. This is what people say, "Less is more". Whenever wherever you see something cool, take it out from your pocket, and click! done.

Why you should grab it?

1. The specification itself is quite impressive - 720p HD/60 fps with image stabilization

2. ada built-in usb connector. So, you can transfer your image to any device with usb port. no usb cable needed.



3. The design comes in vaiours colors. Choose any color you crave for ^^ . Better yet, you can also custom your own design. Nice!







4. This is my favorite part. The accessories! ~[^_^]~


Bower Wide Angle Lens


Ikelite Underwater Housing





Bole lekat kt topi!



5. After reading all this, you must be curious about the price. No worries, the price is affordable even for a student!
-Ultra HD around rm350++
-Mino HD around rm380++
-Slide HD around rm800++


Really tempting huh? Sape tak mampu beli DSLR tu, beli ni pn ok la. ^_^

Gay is not okay

Friday, May 6, 2011

Ahhh penatnya arini kena gi merempit ke JKR jalan salahuddin. da la taktau kt mana tu. aku ni nama je orang KL sejak kecik, tp bab2 jalan ni mmg lemah. kalo drive/merempit g kl tu mmg confirm aku sesat. tau sgt dah. haritu nak pegi midvalley je pun,perjalanan yang spttnya amik masa stgh jam dari gombak jadi sejam setengah. gara gara sesat mana tah. ~_~ dan tadi lak, JKR yang cuma 8km dari wangsa maju tu da jadi mcm 20km pulak. claim minyak bole cuma utk 8km berdasarkan google map je. haihhh. sia sia hadap google map tu setengah jam.


okay la. sekian sampai disitu je mukadimah. sbnrnya nak cakap pasal benda lain. sejak akhir akhir ni lepas tengok gambar2 247 yang nmpk mcm gay tu, aku teringat teori aku dulu. iaitu kenapa laki jadi gay?


ini cuma teori incik H je, dan incik H iaitu aku, adalah straight. sejak azali. bkn gay mcm Harith Djikstra dan idolanya Anu-war. \[^^]/ So, teori ni cuma andaian suka suka semata. dont take it serious okayyy~


first of all, cuba korang bayangkan macamana muka seorang gay? dah bayangkan? belom? okay, bayangkan lagi. sape yang bayangkan ni, aku rasa mostly mesti terbayang lelaki yang macho, jambu, putih2, tinggi ke.. hehe. bukan sume gay la cmni, tp ramai. pastu pakai subang sebelah telinga kanan.


yang perempuan selalu mengeluh, "Sayangnya muka hensem, macho tapi gay. melepas I.."


dan yang lelaki pulak, "Yezza makin kurang laki hensem yang straight, makin tinggi saham aku ngeh ngeh ngeh..."


korang rasa kenapa? jawab jawab. sape betol dapat free ticket back stage pass konsert Max 247. hahaha. nak g muntah jap.


Okay pada aku la, orang lelaki secara nature-nya ada sifat "cepat boring" dgn sesuatu benda. Contohnya bila da bosan dgn awek dia, dia cari yang lain pulak. atau kalau da bosan dgn kerja dia, dia resign je. tapi kalo dia stay dgn awek dia bertahun2 tu mungkin samada dia bkn jenis cepat boring ataupun ada sumthing pasal gf dia yang tak membosankan dia :)


Hatta, apa kaitannya "cepat boring" dgn gay? kaitannya adalah orang yang muka hensem/jambu2 ni biasanya diminati sejak zaman sekolah. tol tak? budakbudak perempuan yang ada 9 nafsu tidak dapat menahan gelora melihat budak2 jambu ni. So apa lagi, tekel la. bg surat, adiah bagai. bukan sorang, bukan dua orang, tapi ber-orang-orang. Mule mule best la. layan lah kan awek ramai kejar. Bertukar gf tiap 3 bulan. Setahun 4 kali couple.
tapi lepas bertahun tahun, dari umur 13 sampai 20 lama lama boring la kan. asyik barang sama je. da takde feel. So, apa lagi, test market dengan kaum sendiri la kan. dapat kasih sayang dari seorang lelaki sebab cuma lelaki je yang paham perasaan lelaki yang lain. haha muntah.


Logik tak? logik tak? haha...


anyways, like i said. dont take it serious la. just giving a glimpse thought of mine.


Conclusionnya, aku bersyukur aku tak hensem dan tak jambu. kalo tak, mungkin aku da jadi gay. ~_~


p/s : in 247 case, aku tak kata dorang gay. cuma pose dorang nampak sangat gay. You know what I mean?

Terserempak dengan lembaga hitam

Tuesday, May 3, 2011

Friday, 15th...


beberapa minggu yang lepas merupakan minggu yang tak dapat ku lupakan.. kejadian berlaku pada hari jumaat sekitar pukul 9-11 malam... apakah yang telah berlaku?
.
.
.
malam tu lepas makan makan kiteorang lepak jap tangkap2 gambar kenangan. biasa lah tgh hepi hepi tetibe lepas menatap balik gambar tu kiteorg ternampak lembaga yang sgt euwwwww menakutkan. haha. but serius, mmg seriau melihatnya. sape sape yang lemah jantung lemah semangat tu sila lah stop membaca disini. next line is read by your own risk. 


lembagahitam yg kiteorang nampak tu mula2 kecil lepastu dia bertukar jadi besar. berwajah putih dan takde emosi. rambut agak panjang. lebih menakutkan daripada hantu karipap. da nampak tu, apa lagi, cabut la. balik rumah tido bukak lampu. ini lah bukti2 yang sempat kiteorang rakamkan. 




tudia...


tudiaa...


tudiaaa....


apa belakang van tu?


seriau..seriau...


akhirnya dia memunculkan diri..sungguh menakutkan..


apakah entiti ini? adakah peminat Undertaker yang telah arwah?


atau Friday the 13th?

tidak.. tidak...
.
.
.
. dia sebenarnya adalah...





ahli the JABBERWOCKEEZ!! trang tang tang..!!

Sekuel kump boyband kpop malaysia ala gay...

Monday, May 2, 2011

okay last post da cite pasal kpop2 wannabe malaysia yang sgt KEWL! * mata ke langit, tangan di dada...


So, atas dasar prihatin kepada masalah sosial atau personaliti disorder mereka ni, aku pn korek korek lagi cite pasal dorang. tp pasal 24:7 yang sgt KEWL! tu jela.. uwek. muntah.


24:7 ni ditubuhkan oleh Aesar Mustafa(search FB!), seorang penyanyi, komposer, penerbit, bla bla bla.. sape dia ni? gwe pn ga tau.. even dak AF pn aku kenal. hakhak :D menurut diorang, KPOP bermaksua Keindahan POP. hahaha. orang yg baru keluar dari tempurung bersama katak peliharaannya je yang akan percaya.


Apa motif dia nk buat group ni pn aku taktau.. tp dia ni cam ada connection dgn Dior. mgkn aesar ni penerbit dior gk kot? ntah la.. dunno. aesar ni ada tampal poster pasal ujibakat time nk tubuhkan group ni. agaknya dia tampal kt kwsn2 penempatan indon PATI kot. LOL. maka, tertubuh la kump kpop euuuwwww yuckss ni. haha.


dorang dikatakan akan debut pada 5 Mei ni kat mana tah. lupa pulak. sape yang pegi tu, sila lah bawak kulit pisang ke, tong sampah ke, sumpit ke.. kot kot la tetibe rasa bengang tak tentu pasal lepas tgk dorang perform.


Antara yang menjadi penyebab kump ni dikritik hebat adalah nama salah seorang ahli dorang iaitu Taemin sbb Taemin tu nama ahli members SHInee. dan yang mengkritik tu ofcoz la dari fan taemin tu sendiri. hehe.
So, lets check it out some pictures here -->



Sebijik tak? i like this picture. :D



tudiaaaa puting.. haha



cmne ada aweks lak ni?



errr...clueless...



terbaik lah. Pose of the year



Gambar 20 tahun lepas ke bro?

tapi, selepas 24:7 ni dikritik hebat mengalahkan kritikan yang dilemparkan kak Ogy kepada budak2 af9 mahupun kritikan yang diterima kump WAI dalam maharaja lawak, maka dorang decide nak tukar nama kump ni jadi Max 247 dan dorang pun da tak guna KPOP. dorang skrg guna MPOP! hahahaha... tukar hurup K jadi M je pun. bijak sungguh.





dan yah, Taemin suda tukar nama jadi Tameen. Brand kicap. Try search Taemin Jung. ^^

itu saja. masehh. kudos to 24:7 for making my day. hihi

There was an error in this gadget